Koperdiefstal spoor enorm gedaald

De strijd tegen koperdiefstallen bij het spoor lijkt vruchten af te werpen. Er werden vorig jaar nog 810 kabeldiefstallen geregistreerd, 40 procent minder dan in 2012. "Het resultaat van een reeks doelgerichte acties", zeggen spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, spoorwegmaatschappij NMBS en de federale spoorwegpolitie, die de cijfers bekendmaakten.

Kabeldiefstal was de voorbije jaren een echte plaag geworden bij het spoor, met als hoogtepunt 1362 gevallen in 2012. Infrabel en NMBS linken de ommekeer die er vorig jaar kwam, aan hun "Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen". Daarin is een hele reeks maatregelen uitgewerkt. Zo worden kabels ingegraven, wordt koper vervangen door aluminium en worden er politiehelikopters met thermische camera's ingezet. De regering verbood ook contante uitbetalingen voor koper en er zijn zwaardere straffen voor koperdieven.

Infrabel en NMBS benadrukken dat de strijd tegen kabeldiefstallen nog niet voorbij is. Zo veroorzaken de kabeldiefstallen op het Belgische spoor nog steeds gemiddeld 2 uur vertraging per dag voor de reizigers, al is dat al een derde minder dan in 2012.