Wesphael zeker nog drie maanden in cel

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Bernard Wesphael (55) met drie maanden verlengd. Wesphaels advocaten hadden gevraagd om hem onder voorwaarden of met een enkelband vrij te laten. Het Waalse parlementslid zit in de cel op verdenking van moord op zijn vrouw Véronique Pirotton.

Wesphael was in oktober 2013 op vakantie met zijn vrouw, in een hotel in Oostende. Volgens hem kregen ze ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen daarna dood aan in de badkamer. Hij is ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord heeft gepleegd, maar volgens het parket houdt die stelling geen steek.

Zijn advocaat had gehoopt Wesphael vandaag vrij te krijgen. "In hoofdorde hebben we dan ook gepleit dat er geen redenen meer zijn om hem langer vast te houden", aldus Tom Bauwens. "Ondergeschikt hebben we ook een vrijlating onder elektronisch toezicht voorgesteld." Het is trouwens pas sinds 1 januari 2014 mogelijk om tijdens de voorhechtenis al met een enkelband vrij te komen.

 Volgens de advocaten van de politicus voldoet hun cliënt aan alle voorwaarden voor een enkelband. Bernard Wesphael blijft zijn onschuld staande houden. Ook zijn advocaten blijven strijdvaardig. "Ik blijf ervan overtuigd dat hij onschuldig is en dat hij ten gronde zal vrijgesproken worden", zei meester Jean-Philippe Mayence voor de zitting van de raadkamer. Als de verdediging beroep aantekent tegen de beslissing van de raadkamer, zal Bernard Wesphael binnen de twee weken voor de KI in Gent verschijnen.