Rit naar luchthaven wordt duurder

Wie met de trein naar de luchthaven rijdt, zal vanaf 1 februari meer moeten betalen voor zijn ticket. De Diabolo-toeslag, de toeslag die geldt voor elke treinreis naar of vanuit Brussels Airport, wordt dan namelijk verhoogd van 4,44 euro naar 5,07 euro. Dat bedrag komt bovenop de normale prijs van een treinkaartje.

De verhoging met 0,63 cent (of ruim 14 procent) is nodig "voor het garanderen van het financieel evenwicht van Northern Diabolo NV, de private investeerder in het Diabolo-project", zo staat in een persbericht van de NMBS en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Elke reiziger met het station Brussel-Nationaal-Luchthaven als vertrek- of bestemmingsstation moet de toeslag betalen.

"Als bepaalde reizigersaantallen niet worden gehaald, dan heeft Northern Diabolo de mogelijkheid om een verhoging van het reizigerssupplement te vragen", legt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit uit. "Dat is nu gebeurd." Petit benadrukt wel dat de reizigersaantallen de laatste maanden stijgen.

Concrete cijfers worden niet gegeven, maar volgens Infrabel maakt ongeveer twintig procent van de mensen die zich van en naar de luchthaven begeven, gebruik van de trein".

De Diabolo is de ondergrondse spoorverbinding tussen het station Brussel-Nationaal-Luchthaven en de dubbelsporige lijn Schaarbeek- Mechelen op de middenberm van de E19-autosnelweg. De sporen werden in juni 2012 in gebruik genomen. Volgens gegevens van de NMBS stopt er op weekdagen elk uur een achttal treinen in het station van Brussels Airport.

De Diabolo-toeslag moet al sinds november 2009 betaald worden door elke reiziger met Brussel-Nationaal-Luchthaven als vertrek- of bestemmingsstation. Bij de start bedroeg de toeslag 2,1 euro, aldus Infrabel-woordvoerder Petit. De opbrengst van de Diabolo-toeslag gaat volledig naar Northern Diabolo.

De investering in het Diabolo-project bedroeg 678 miljoen euro. Daarvan was 290 miljoen euro afkomstig van de private partner Northern Diabolo NV en werd 388 miljoen euro geïnvesteerd door Infrabel vanuit de overheidsdotatie.