Goochelaars ruziën over truc

Voor de rechtbank van Antwerpen heeft de Vlaamse goochelaar Gerard Dogge zijn ongelijk gehaald tegen zijn Amerikaanse collega en wereldster Raymond Teller. Die beschuldigde onze landgenoot van plagiaat, waarop Dogge hem voor de rechter daagde voor laster en eerroof. Dogge wou 8 miljoen euro van Teller, maar de rechtbank volgde hem niet.

Het ingewikkelde verhaal begint in de jaren 70. De Amerikaanse goochelaar Raymond Teller voert in Las Vegas voor het eerst zijn truc ‘De roos en haar schaduw’ op. De goocheltruc groeit uit tot een klassieker in zijn shows.

Tot Antwerpenaar Gerard Dogge drie jaar geleden een manier vond om de truc nog spectaculairder te maken. Zoals gebruikelijk bij nieuwe goocheltrucs bood Dogge zijn vondst in een video te koop aan op het internet. Teller zelf zag de video, nam contact op met Dogge, complimenteerde hem met zijn verbetering van de truc en bood hem 15.000 dollar voor de exclusieve rechten er van. Toen Dogge meer vroeg veranderde Teller van mening en sleepte Dogge voor de rechter voor inbreuken op zijn copyright. Teller eist nu een half miljoen euro van Dogge.

Maar daar houdt het niet op. Om zijn gelijk te halen postte Teller beelden van de 'gestolen' truc van Dogge op internetfora. Bij die beelden zijn links te zien naar perverse sekssites. Volgens Dogge wil Teller hem op die manier zwartmaken. Daarom sleepte hij Teller voor de Antwerpse rechtbank voor laster en eerroof. Dogge eiste 8 miljoen euro van de Amerikaan, maar krijgt dus niets.