BIVV wil verbod op verkeersapps

Politie en mobiliteitsorganisaties stellen zich vragen bij de vele applicaties die verkeersovertreders helpen om niet gepakt te worden. Ook staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet is niet opgezet met de toepassingen, maar schuift de aanpak ervan door naar de volgende regering. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Boetes vermijden

Er was al één en ander op de markt om allerhande alcoholcontroles en boetes te vermijden. En foutparkeerders die schrik hebben van takelaars, hebben vanaf nu ook de betalende dienst 'Thank You' ter beschikking. Die maakt het mogelijk dat foutparkeerders via een centraal sms-nummer op hun voorruit een seintje kunnen krijgen als een buurtbewoner door hun wagen wordt gehinderd, of wanneer de politie de wagen zou willen takelen.

Wrevel bij politie

De politie is niet per se tegen het systeem. "Voor ons is het belangrijk dat een wagen die fout of in de weg staat, zo snel mogelijk daar verdwijnt", zegt Marc Hellinckx, ondervoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie.  Maar de lancering van deze zoveelste app zorgt bij politie en veiligheidsexperts voor een wrang gevoel. Want het maakt hun werk om de verkeersveiligheid op onze wegen te bewaken fors moeilijker.

Wettig?

Ook Melchior Wathelet bevestigt dat. "De snufjes en smartphone-apps volgen elkaar in sneltempo op. Politiemensen spreken ons daar alsmaar vaker over aan. Vandaar de vraag aan de volgende regering om zich heel ernstig te buigen over de wettelijkheid en de wenselijkheid van deze applicaties", klinkt het op zijn kabinet.  Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is deze snufjes liever kwijt dan rijk. "Ook omdat we vrezen dat bestuurders meer met deze snufjes bezig zijn dan dat ze op de weg letten", zegt Karin Genoe van het BIVV.

 

Wat vind jij? Moeten verkeersapps verboden worden? Geef uw mening op: https://nieuws.vtm.be/binnenland/75769-poll-verbod-op-verkeersapps