Pak meer klachten over slechte wegen

Het Meldpunt Wegen en Verkeer heeft nog nooit zoveel meldingen gekregen over de slechte toestand van de Vlaamse wegen. Bestuurders klagen vooral over diepe putten in de weg, spoorvorming en stukken asfalt die door de hitte naar boven zijn gekomen. 

Heel jaar lang

Nog altijd 11 procent van de Vlaamse snelwegen is er niet goed aan toe, al gaat het elk jaar beter. Toch laten Vlaamse bestuurders zich horen.  Het Agentschap Wegen en Verkeer ziet voor het eerst het hele jaar door een hoog aantal meldingen. "In voorgaande jaren was die er alleen tijdens de wintermaanden en viel het daarna stil", aldus zegt Ilse Luypaerts, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Strenge winter

Een verklaring voor de sterke klachtentoename is de lange en strenge winter van 2013. Op honderden plekken in Vlaanderen is het asfalt opengescheurd door de vriestemperaturen.  Elk jaar moet de overheid ook opdraaien voor de schade aan voertuigen als gevolg van een slecht onderhouden weg. Gemiddeld kost dat de belastingbetaler een half miljoen euro per jaar.

Meldpunt populairder

"Maar we mogen wel geen vertekend beeld krijgen. Bestuurders kennen het meldpunt nu ook beter en laten ons makkelijker weten dat er iets mis is.", zegt Luypaerts. "In het voorjaar van 2013 is er een campagne geweest om het meldpunt bekender te maken en die heeft gewerkt", beaamt Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit (CD&;V). "Het meldpunt is een handig instrument voor het Agentschap, maar ook voor de lokale besturen, om te weten waar de problemen met het wegdek zich stellen."