Gps om demente bejaarden te volgen

De commissie Bio-ethiek van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft een positief advies gegeven om dementerende bejaarden via gps te volgen. Dat moet voorkomen dat ze verdwalen en niet meer teruggevonden worden. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gaat met de sector bekijken hoe zo'n systeem kan ingevoerd worden. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Negen doden

Liefst een vijfde van de tachtigers lijdt aan dementie, bij 85-plussers is dat zelfs een derde. En 65 procent van hen woont nog zelfstandig thuis. Dat levert volgens de kranten de nodige problemen op: mensen die naar de winkel vertrekken of iets gaan drinken en plots de weg naar huis vergeten. Of ouderen die verward weglopen.  De politie moest twee jaar geleden 122 keer uitrukken voor zogenaamde "dwaalbejaarden". Negen van hen konden niet tijdig opgespoord worden en stierven van ontbering en kou.

gps-tracker

Om dergelijke drama's te vermijden, kan een gps-tracker voor dementerenden een grote hulp zijn. De tracker kan verwerkt worden in het horloge of de gsm van de bejaarde. Wie verdwaalt, kan via een simpele druk op een knop contact opnemen met zijn mantelzorger. Die kan via een computerprogramma onmiddellijk zien waar de bejaarde zich bevindt. Nog een extra toepassing is een alarmsysteem dat de mantelzorger verwittigt als de bejaarde zijn huis verlaat.

Gevaarlijk

Het Vlaams expertisecentrum voor dementie heeft bedenkingen. "Dit kan gevaarlijk zijn. Er kan misbruik van gemaakt worden of mensen kunnen zich opgesloten voelen", zegt directeur Jurn Verschraegen. "Het is zeer belangrijk dat er goed op toegezien wordt dat de dementerende zelf akkoord gaat om zoiets te dragen."