Blunders regering leggen werven stil

Tientallen werven liggen stil doordat de Vlaamse regering voor de derde keer op rij blundert. Het gaat onder meer om de hoogspanningslijn voor windmolens voor de kust, Nieuw Zurenborg en op- en afritten van de E40. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Raad van State

Onder meer spoorwegbeheerder Infrabel wacht op de Vlaamse regering, die de knoop moet doorhakken over de ontsluiting van de haven van Antwerpen per spoor. "Wij kunnen ons ondertussen alleen maar constructief opstellen", zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Samen met Infrabel moeten nog tientallen andere bouwheren langer geduld oefenen. Voor de derde keer op rij wordt de Vlaamse wetgever teruggefloten in een poging om dergelijke grote projecten sneller te doen gaan. Dit keer is het de Raad van State die Vlaanderen op de vingers tikt.

Windmolenpark

Het gaat niet om de minste werken. Onder meer het Stevin-project, een hoogspanningslijn die noodzakelijk is om de laatste vier windmolenparken op zee aan te kunnen sluiten op het land, loopt verdere vertraging op. Net zoals de stationsomgeving in Tienen, de ontwikkeling van de Antwerpse wijk Nieuw Zurenborg en een op- en afrittencomplex aan de E40 in Jabbeke.

Inspraak

Volgens Bernard Vanheusden, professor milieurecht aan de UHasselt, zijn de meerderheidspartijen aan het knoeien en laten ze dat best grondig onderzoeken. "Het probleem is dat er onvoldoende inspraak van de burger blijft in de bouwplannen."