Toneel over Breivik in stadhuis Brussel

De theatervoorstelling ‘Breivik’s Explanation’ wordt op 28 maart opgevoerd in het stadhuis van Brussel. Eerst was het de bedoeling om de voorstelling te tonen in het Vlaams parlement, maar daar weigerden ze. “De voorstelling is een aanklacht tegen elke vorm van zinloos geweld en daarom mag die wel gespeeld worden in Brussel”, zegt Ans Persoons (sp.a), schepen van Participatie.

De regisseur, de Zwitser Milo Rau, wilde de voorstelling brengen in een omgeving waar men veel aan politiek doet. “Nationalisme zet groepen tegen elkaar op, terwijl we in Brussel alle inwoners willen verenigen in een gemeenschappelijk project. We zijn niet bang om deze voorstelling te laten zien”, zegt Persoons.

‘Breivik’s Explanation’ is een stuk van het Duitse theatergezelschap ‘International Institute of Political Murder' (IIPM). Een actrice brengt de ijzige verklaring die Breivik op 17 april 2012 aflegde in de rechtbank van Oslo. Toen legde hij uit waarom hij 77 mensen doodde in Oslo en op het eiland Utoya. Het gezelschap maakte eerder al stukken rond de Rwandese genocide en over de laatste dagen van de Roemeense dictator Ceaucescu.