We moeten sneller naar de psycholoog

Twee nieuwe gezinsdrama's en de vaststelling dat nergens in Europa meer vrouwen zelfmoord plegen dan in Vlaanderen. De Vlaming moet dringend hulp durven te zoeken voor mentale problemen. "Wie een psycholoog bezoekt, krijgt het stigma gek te zijn", zeggen experts in De Morgen.

Vlaanderen scoort slecht als het gaat over psychische problemen en depressies en experts wijten dat aan onze inborst. Er moet sneller hulp worden gezocht. "Als we depressief zijn, zetten we te moeilijk de stap naar hulpverlening", zegt Gwendolyn Portzky van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). "Bovendien praten we veel minder snel over onze problemen dan bijvoorbeeld Nederlanders."

"We gaan veel te laat op zoek naar hulp", zegt Portzky. "Wie een psycholoog bezoekt, krijgt nog te vaak het stigma gek te zijn. We moeten zulke foute beelden uit de wereld helpen." "En we moeten geestelijke hulpverlening beter integreren in ziekenhuizen, bij huisartsen en in opleidingen tot gezondheidsberoepen", vult professor psychiatrie Geert Dom (Universiteit Antwerpen) aan. "Zo kunnen mensen sneller naar de geestelijke gezondheidszorg worden geleid." Zelfs de excessen - zoals gezinsdrama's - zouden op die manier kunnen worden aangepakt.

 Vaak wordt verwezen naar een tekort aan crisishulp. Maar als de Vlaming sneller op de sofa zou gaan liggen, is dat al een stap in de goede richting, menen experts. Ook minister Vandeurzen legt de oplossing deels bij onszelf: "De hele samenleving moet voor deze problematiek gesensibiliseerd worden."