App zet vuilniszak buiten

Wie op een handige manier op de hoogte wil blijven van de afvalophaling en -inzameling in zijn gemeente kan vanaf nu gebruik maken van Recycle!. Dat is een nieuwe gratis applicatie voor smartphones en tablets die alle mogelijke info rond afvalsortering in België wil bundelen. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van verschillende inzamel- en recyclageorganisaties. Voorlopig is de app beschikbaar op iOS- en Androidsystemen.

De app kan voor drie verschillende doeleinden gebruikt worden. Eerst en vooral biedt hij een up-to-date ophaalkalender van je gemeente of stad, met de mogelijkheid om herinneringen in te stellen zodat je niet vergeet je vuilniszak tijdig buiten te zetten. De tweede functie is een overzicht van alle afvalinzamelpunten in je buurt. Het gaat dan over containerparken, hun openingsuren en de weg er naartoe. Tot slot bevat de app ook een 'sorteerwijzer': een lijst met de sorteerregels voor verschillende types afval.

Recycle! beperkt zich niet tot informatie rond algemeen huishoudelijk afval, maar behandelt ook onder meer batterijen en elektronische toestellen. De app is dan ook een initiatief van batterijeninzamelaar Bebat, inzamelaar en verwerker van afgedankte huishoudelijke elektronische apparaten Recupel en Fost Plus, een organisatie die de recyclage van verpakkingsmateriaal coördineert en promoot. "De consument is nog te vaak onzeker over waar bepaalde soorten afval afgedankt moeten worden", vindt Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder bij Bebat. "Het is dus belangrijk dat alle partijen binnen de afvalsector samenwerken om hem eenduidig te informeren."