755 leerkrachten te weinig na vakantie

Scholen zijn volop op zoek naar leerkrachten, zodat de lessen maandag weer kunnen starten. Op dit moment zijn er nog 755 leerkrachten te weinig. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS kon inkijken. In sommige scholen wordt nu zelfs een beroep gedaan op gepensioneerde leerkrachten.

Heel wat directeurs kampen met hetzelfde probleem: een leerkracht vinden om maandag de gaten in te vullen. Er zijn op de website van VDAB 755 vacatures voor leerkrachten: 455 in het secundair onderwijs, 270 in het basis- en kleuteronderwijs en 30 in het buitengewoon secundair onderwijs. Na de kerstvakantie vallen leerkrachten vaak uit door ziekte of ze gaan op zwangerschapsverlof.

Het lerarentekort na de kerstvakantie is een terugkerend probleem. Vorig jaar in januari waren er zelfs meer dan 900 leerkrachten te kort. De scholen hopen dan ook dat de regering het probleem structureel aanpakt. 

Crevits wil 'vervangingspools'
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft toe dat er op sommige plaatsen tekorten zijn. De minister heeft ook een voorstel klaar om 'vervangingspools' op te richten: leerkrachten in zo'n pool zouden werkzekerheid krijgen, en scholen moeten niet telkens beginnen zoeken naar een vervanger.