Gaybashing nauwelijks bestraft

Homofobe incidenten worden in België nog altijd niet streng bestraft. Van de 26 dossiers die de voorbije drie jaar hun weg vonden naar de parketten werden er maar liefst 17 geseponeerd. Dat is bijna twee op de drie, schrijft Het Laatste Nieuws.

Van 2010 tot 2012 liepen er bij de correctionele parketten in ons land amper 26 dossiers met een homofoob karakter binnen. Bitter weinig, aangezien het aantal aangegeven feiten bij de politie de jongste jaren fors is gestegen: van 34 gevallen in 2008 tot 85 in 2012. Dat blijkt uit cijfers die justitieminister Turtelboom bekend maakte op vraag van Open Vld-senator Yoeri Vastersavendts. "Er is duidelijk sprake van onderrapportering", zegt Vastersavendts. "En 65 procent van de zaken die het toch halen, wordt dan nog geseponeerd. De parketten moeten dringend een tandje bijsteken."

Na de vele gevallen van gaybashing beloofde de regering een harde aanpak. Daar is voorlopig dus weinig van te merken. Toch is het hoge aantal seponeringen niet uitzonderlijk. Ook op andere domeinen seponeren de parketten het gros van de dossiers.