Drie keer meer Afghanen uitgewezen

Vorig jaar zijn drie keer meer Afghanen gedwongen teruggestuurd dan in 2012. In totaal moesten 46 Afghanen het land uit. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) benadrukte begin oktober in de Kamer dat België meer Afghanen als vluchteling erkent dan andere EU-landen, er worden er ook amper gedwongen teruggestuurd naar Kaboel. Tussen 2010 en juli 2013 ging het in totaal om 44 mensen. Vorig jaar werden er 46 Afghanen teruggestuurd, blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat waren er bijna drie keer meer dan in 2012. "De mensen die vrijwillig wilden terugkeren, zijn al vertrokken. Dan is het logisch dat alleen zij nog overblijven die gedwongen moeten worden teruggestuurd', zegt het kabinet van De Block.

Uitwijzingen niet opgedreven

De DVZ wil niet gezegd hebben dat de repatriëringen worden opgedreven. "Maar er is geen moratorium op uitwijzingen", zegt de woordvoerster. Vluchtelingenwerk Vlaanderen is ervan overtuigd dat de Afghaanse sans-papiers goede kans maken om op basis van de nieuwe richtlijnen van de Verenigde Naties als vluchteling te worden erkend als ze een nieuwe asielaanvraag indienen. Ongeveer 80 actievoerders hebben dat al gedaan, onder meer na een onderhoud met De Block.