File? Ritsen vanaf nu verplicht

Automobilisten moeten voortaan verplicht ritsen als ze bij een wegversmalling naar een andere rijstrook willen. Dat is één van de maatregelen die de Kamercommissie Infrastructuur heeft goedgekeurd. Takelwagens mogen bij een ongeval op de pechstrook rijden en wie dronken achter het stuur zit, krijgt een hogere boete.

“Rijden en drinken gaan niet samen. Het is een kwestie van kiezen of je drinkt of je rijdt”, verduidelijkt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet. Concreet wordt het bedrag voor onmiddellijke inning bij gehaltes tussen 0,5 en 0,8 promille verhoogd van 150 naar 170 euro. De onmiddellijke inning wordt ook uitgebreid tot gehaltes van 1,2 promille. Voor buitenlanders wordt dat zelfs 1,5 promille.

Daarnaast wordt ook recidive strenger bestraft. Bijvoorbeeld als je binnen de drie jaar opnieuw betrapt wordt op rijden onder invloed of vluchtmisdrijf. In dat geval zal het rijbewijs minstens drie maanden worden ingetrokken. Je zal ook opnieuw je theoretisch en praktisch rijexamen moeten afleggen.