De blunders van het gerecht: overzicht

Een procedurefout zoals vandaag, waardoor veertien fraudeurs vrijuit gaan, is zeker geen uitzondering. De afgelopen maanden blunderde het gerecht verschillende keren. De ene keer ontbrak er een handtekening, de andere keer werd de verdachte amper twee minuten te laat aangehouden. Een overzicht.

Amper vijf dagen geleden, op negen januari, moest het hof van beroep in Antwerpen zeven leden van een grote drugsbende vrijlaten. Nochtans waren ze al veroordeeld tot vier jaar cel voor drugssmokkel. Maar de onderzoeksrechter maakte een fout, door zijn onderzoek uit te breiden naar een andere drugszaak, zonder dat hij daarvoor de toestemming vroeg van de procureur. 

Eind vorig jaar, op 19 december, blunderde het parket van Oudenaarde. Er ontbrak een handtekening op het dossier. Twee oplichters werden vrijgelaten, een sjoemelende aannemer bleef op het nippertje in de cel. Simpelweg omdat hij geen beroep had aangetekend. De drie bedrogen tientallen gezinnen. Ze lieten hen tienduizenden euro's betalen voor renovatiewerken die ze nooit uitvoerden.

Op 19 juni was het de beurt aan het parket van Gent. Een aanhoudingsbevel van een overvaller werd te laat betekend. Hoeveel te laat? Twee minuten om precies te zijn.

Exact één jaar geleden dan, moet het gerecht in Gent een negenkoppige bende wapenhandelaars vrijlaten. Alweer gaat het om een afgetapt telefoongesprek, een onderzoeksdaad die onvoldoende was gemotiveerd. Het bewijsmateriaal is ongeldig, het gerecht mag er alweer een blunder bijtellen.