ABVV: "Schaf voordeel pensioensparen af"

De socialistische vakbond ABVV wil dat het wettelijk pensioen verhoogd wordt. Om daarvoor geld te vinden, stelt topman Rudy De Leeuw voor om het fiscaal voordeel op pensioensparen af te schaffen en de sociale bijdragen te verhogen. Dat schrijft De Standaard.

Volgens De Leeuw legt de sp.a. de focus in het pensioendebat verkeerd. Hij wil dat het niet gaat over de pensioenleeftijd, maar over manieren om de uitkeringen van  het wettelijk pensioen op te trekken. Alle gepensioneerden moeten recht hebben op een wettelijk pensioen dat gelijk is aan 75 procent van hun laatste loon, vindt het ABVV. Nu ligt de vervangingsgraad meestal maar op 60 procent. Met de afschaffing van het fiscaal voordeel op pensioensparen, kan de regering 700 miljoen extra belastinginkomsten werven. Maar dat is niet genoeg, zegt De Leeuw. Want de verhoging van de vervangingsgraad van het pensioen kost volgens de berekening van het ABVV maar liefst 2,47 miljard euro per jaar. Daarom moeten ook de sociale bijdragen omhoog, vindt de topman. Zowel werknemers als werkgevers moeten bereid zijn om een inspanning te leveren.  

Sp.A is het niet eens met het voorstel van De Leeuw om het fiscaal voordeel op pensioensparen af te schaffen. “Geen sprake van om daaraan te raken”, reageert sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Hij verwijst naar de pensioenvoorstellen die zijn partij vorige week nog presenteerde: “Wij willen de eerste pensioenpijler versterken door mensen lang genoeg aan het werk te houden. Dat is een besparing en een bijkomende inkomst tegelijkertijd. De afschaffing van het fiscaal voordeel voor pensioensparen zou overigens niet volstaan om de kost voor het optrekken van de pensioenen te dragen. Daarvoor zijn andere inkomsten nodig. Wij denken in de eerste plaats aan een verschuiving van lasten richting vermogenswinst.” 

Ook minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) is tegen het voorstel van ABVV. “Dankzij het fiscale voordeel, doen intussen zo’n 2,7 miljoen mensen aan pensioensparen. Wie heel zijn leven via de derde pijler verstandig spaart kan de vervangingsratio met zo’n 5 procent verhogen. Als je die fiscale aftrek afschaft, doet niemand nog aan pensioensparen. De schade die je zo berokkent, is veel groter van het voordeel.”  

N-VA-kamerlid Siegfried Bracke vindt het idee van ABVV “verwerpelijk”. “Op welke planeet leven die mensen?”, reageert hij. Het voorstel van De Leeuw zorgt er volgens hem voor dat de Belgen morgen “nog meer dan vandaag voor hun pensioen afhankelijk worden van de overheid. Voor de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is dat één van de fundamentele zwaktes van ons pensioensysteem. De Leeuw wil die zwakte alleen maar groter maken.”