VDB 25 jaar geleden ontvoerd

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat voormalig premier Vanden Boeynants aan zijn appartement in Brussel ontvoerd werd door de bende van Patrick Haemers.

Hij werd bijna een maand vastgehouden in een villa in Le Touquet, in het noorden van Frankrijk. Voor zijn vrijlating eisten Haemers en zijn kompanen Philippe Lacroix en Basri Bajrami miljoenen losgeld. Uiteindelijk werd begin februari effectief 63 miljoen Belgische frank betaald. Op 13 februari 1989 werd VdB dan in Doornik vrijgelaten.

Een dag later wordt Bsri Bajrami opgepakt. Patrick Haemers wordt op 27 mei samen met zijn vrouw Denise Tyack en bendelid Axel Zeyen opgepakt in Brazilië. Zij worden een jaar later uitgeleverd. Uiteindelijk pleegt Haemers op 14 mei 1993 in zijn cel zelfmoord.

Na een jarenlang proces over de erfenis van de topgangster wordt een teruggevonden deel van het losgeld, zo'n 600.000 euro (verwijlintresten inbegrepen), in maart 2009 toegewezen aan de familie van Vanden Boeynants. VdB zelf is dan al acht jaar dood. De familie van VdB kreeg ook al 100.000 euro terug van Marc Vandam, een kompaan van Haemers, die zijn deel van het losgeld op een Oostenrijkse rekening had geblokkeerd.

De video is een reportage van 1999 die VTM NIEUWS tien jaar na de ontvoering maakte.