Sp.a Aalst voert open oorlog: de reacties

De ontbinding van de lokale afdeling van sp.a in Aalst, is een teken van hoe groot de open oorlog er is. Schepen Van Den Steen, die voor de coalitie met N-VA is, vindt de beslissing van het partijbestuur “zielig”, en dreigt met juridische stappen. Politiek secretaris Sam Van de Putte verdedigt de beslissing, “omdat de strubbelingen afstraalden over de hele provincie.” Van de Putte moet nu samen met de lokale voorzitter een nieuwe afdeling vormen.

De sp.a in Aalst is al maanden verdeeld. Er zijn twee kampen, één met schepen Van Den Steen, Dylan Casaer en fractieleider Patrick Jacobs, die voor de coalitie met N-VA is. Aan de andere kant heb je het kamp van voorzitter Patrick De Smedt en politiek secretaris Sam Van de Putte.

Na hevige discussies ging een meerderheid van de afdeling vorig jaar akkoord met de coalitie. “Maar dat was toen met de belofte dat het sociale karakter van de partij zou gevrijwaard blijven. En na een jaar is duidelijk, dat dat niet het geval is”, vertelt Van de Putte.

De afdeling werd via e-mail op de hoogte gebracht van de beslissing van het partijbestuur. “Dat is niet normaal, dat is zielig”, vindt Ann Van Den Steen. “Een werknemer ontsla je toch ook niet via een e-mail.” Voorzitter Patrick De Smedt en Sam Van De Putte moeten nu samen een nieuwe lokale afdeling oprichten. Dat gebeurt onder toezicht van Freya Van den Bossche, voorzitster van sp.a Oost-Vlaanderen.