Wie is Farid 'le Fou'?

Farid Bamouhammad is een 46-jarige Fransman van Algerijnse origine. Hij heeft een zwaar gerechtelijk verleden en bij zijn verschillende overplaatsingen zorgde hij regelmatig voor sociale onrust bij de cipiers. De gevangenisbonden noemen hem dan ook steevast Farid ‘le Fou’.

In 1987 werd ‘le Fou’ veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor gijzeling. Enkele jaren later, in 1994, schoot hij een man dood, omdat zijn vriendin hem had gezegd dat ze door die man was verkracht. Een maand daarvoor had hij, om dezelfde reden, een andere man proberen te vermoorden. In 1997 veroordeelde het hof van assisen van Brussel hem tot dertien jaar cel voor moord en poging tot moord. Tijdens dat tweede proces omschreven de gerechtspsychiaters hem als een gewelddadig en impulsief persoon “die men beter niet als vijand heeft.” Twee jaar later kwam hij al vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk. Ook de jaren daarvoor had hij al verschillende veroordelingen opgelopen, voor uiteenlopende misdrijven met geweld.

Schoonfamilie

In januari 2000 gijzelde ‘le Fou’ zijn schoonfamilie in de Quick in Drogenbos. Hij werd daarvoor in 2002 tot vijf jaar cel veroordeeld. In maart 2007 werd hij veroordeeld tot tien jaar cel voor de poging tot doodslag op een politieagente en de ontvoering van zijn voormalige schoonmoeder en schoonzus. In augustus 2005, tijdens zijn penitentiair verlof, hield hij hen 33 uur lang vast in een appartement boven een café in Brussel. Hij had er ook even zijn dochter en een ander kind opgesloten. Hij pleegde de feiten omdat hij vreesde dat hij zijn dochter niet meer mocht zijn.

35 overplaatsingen in 7 jaar

Hij zat zijn straffen onder meer uit in Vorst, Andenne, Doornik, Brugge en Lantin. De afgelopen zeven jaar is hij maar liefst 35 keer overgeplaatst. In verschillende gevangenissen kreeg hij problemen met de cipiers en zorgde hij voor sociale onrust. Na zijn verblijf in Lantin werd de Belgische staat veroordeeld tot een schadevergoeding van 5000 euro. De burgerlijke rechtbank van Luik meende dat tijdens zijn gevangenschap in Lantin fouten werden gemaakt en dat zijn behandeling daar heeft bijgedragen tot zijn psychische aftakeling. Dat verzoek werd anderhalf jaar later afgewezen. Het beroep van de Belgische staat werd ontvankelijk en gegrond verklaard.

Schadevergoeding

Nu krijgt Farid ‘le Fou’ toch een schadevergoeding van 11.000 euro. Hij meent dat hij onmenselijk en onterend behandeld is geweest in de gevangenis van Itter in december 2007. Hij diende een klacht in tegen drie cipiers en drie directieleden. Omdat de redelijke termijn in de zaak is overschreden, worden alle beklaagden veroordeeld tot een schuldverklaring. Toch krijgt ‘le Fou’ een schadevergoeding van 11.000 euro, ofwel 1000 euro per dag dat hij opgesloten zat in een isoleercel in Itter. De rechtbank van Nijvel is van oordeel dat het gedrag van ‘le Fou’ niet van die aard was dat hij in de isoleercel moest.   

Bekijk ook: