Sensoren sporen voedselbederf op

Onderzoekers uit Gent, Leuven, Brussel en Nijmegen werken aan een sensor die het mogelijk maakt levensmiddelen te controleren die nog in de verpakking zitten zonder dat deze verpakking geopend is. De sensor die in de verpakking zal worden ingebouwd wordt binnen vijf jaar in de supermarkten verwacht. 

De CheckPack-sensor zal toelaten om beschadigde verpakkingen of levensmiddelen die al bedorven zijn vóór de theoretische houdbaarheidsdatum op te sporen en uit de distributieketen te halen. Omgekeerd zullen levensmiddelen waarvan de theoretische houdbaarheidsdatum overschreden is maar nog niet bedorven zijn, toch nog verkocht kunnen worden.

De ultradunne bovenlaag van de sensor bevat gevoelige materialen die de sensor laten reageren met een aantal specifieke componenten die in het levensmiddel geproduceerd worden tijdens de bederfprocessen. Met een infraroodbelichting aan de buitenkant van de verpakking kan de verandering gemeten worden. In eerste instantie wordt gewerkt rond analyse van vlees- en visproducten, later zullen de concepten ook vertaald worden naar groenten en fruit . Het ontwikkelen van intelligente voedingsverpakking is maar één van de technologieën of voedingsproducten waarrond geïnnoveerd wordt. Het toepassingsgericht onderzoek wordt door het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) met 2,6 miljoen euro gesteund.