Aziatische tijgermug in België gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die tropische ziektes kan overdragen zoals gele koorts en knokkelkoorts is vorige zomer in België neergestreken. De mug werd gesignaleerd in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven, zo laat het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) vandaag weten. Er is voorlopig weinig reden tot ongerustheid: de exotische mug blijkt de winter in onze streken voorlopig niet te overleven.

"Momenteel is de populatie van tijgermuggen aan de haven van Antwerpen nog veel te klein en moet ze eerst kunnen overwinteren vooraleer ze kan uitbreiden. De toenemende internationale handel en de opwarming van de aarde kunnen hier echter verandering in brengen", waarschuwt Isra Deblauwe, biologe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Het ITG houdt de aanwezigheid van de mug in het bandenimportbedrijf in elk geval nauwlettend in de gaten. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft al Amerika en Zuid-Europa veroverd en is nu aan een opmars bezig richting onze landen. De tijgermug reist de wereld rond via de handel in voornamelijk tweedehandsbanden en bamboeplanten. Het water dat in de banden blijft staan of waarin de planten veroverd worden, is een ideale afzetplaats voor de eitjes vande muggen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde pleit voor een lange termijn-surveillanceplan op mogelijke importplaatsen in België. Ook de registratie van biologische bestrijdingsmiddelen volgens de EU-richtlijnen is een must om de verspreiding van de mug tegen te gaan.