Sp.a ontbindt afdeling in Aalst

Het partijbestuur van sp.a ontbindt de afdeling in Aalst en start onmiddellijk opnieuw met wie zich schikt en deelname aan de coalitie afwijst. De lokale mandatarissen van sp.a zijn niet op de hoogte gebracht van de beslissing.Schepen Dylan Casaer reageert dan ook verrast: "ik neem akte van die beslissing, maar voor meer uitleg moet u bij Bruno Tobback zijn", zegt hij aan VTM NIEUWS. Sp.a neemt in Aalst deel aan het bestuur samen met CD&V en N-VA, maar de socialisten zijn eigenlijk niet nodig om een meerderheid te halen. De problemen begonnen in april vorig jaar toen Patrick De Smedt werd verkozen tot nieuwe voorzitter. De Smedt was namelijk tegen een deelname aan een bestuur samen met N-VA.

De situatie escaleerde pas echt toen twee Sp.a’ers waaronder de voorzitter zelf zicht onthielden bij een stemming van het meerjarenplan omdat ze het niet sociaal genoeg vonden. Nationaal voorzitter Bruno Tobback waarschuwde toen dat hij mensen uit de partij zou zetten als dit nodig was.

Eind december stelde Patrick de Smedt een verzoeningstekst op. Dit bracht echter geen oplossing en het nationaal partijbureau beslist nu om de lokale afdeling te ontbinden. De lokale voorzitter moet nu een nieuwe afdeling oprichten met die leden die de doelstellingen van de partij onderschrijven en deelname aan de coalitie afwijzen.

Bekijk ook: