200 apothekers voor fraude vervolgd

Ruim 200 Belgische apothekers moeten samen 7 miljoen euro betalen aan de fiscus omdat ze jarenlang zwarte inkomsten hebben opgestreken. Dat zegt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, Francis Adyns, in De Tijd. De apothekers manipuleerden hun kassasysteem om dagelijks een deel van de inkomsten uit magistrale bereidingen, schoonheidsproducten en andere niet-RIZIV-gebonden producten verborgen te houden voor de fiscus.

Het parket van Dendermonde is klaar met het onderzoek naar de massale fraude en vervolgt onder andere het softwarebedrijf Farmad, dat bij de fraude zou hebben geholpen, en medewerkers van het bedrijf. In totaal worden achttien partijen vervolgd, waaronder enkele apothekers die geen akkoord sloten met de fiscus.

De fraude werd destijds ontdekt toen een belastingambtenaar bij een apotheek ontdekte dat er geknoeid werd met de kassaontvangsten. Het computerprogramma van Farmad, dat de apotheker gebruikte, maakte het mogelijk elke dag de inkomsten met een bepaald percentage te verminderen om zo onbelaste, zwarte inkomsten te krijgen. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Farmad, houdt vol dat het softwarebedrijf niets te verwijten valt. "Enkele mensen hebben fouten gemaakt. Onder andere de apothekers die de software hebben misbruikt om een graantje mee te pikken. Maar Farmad is als bedrijf niet in de fout gegaan. Als medewerkers van Farmad in de fout zijn gegaan, was dat in elk geval buiten het medeweten van de bedrijfsleiding."