Tabaksgigant voor het eerst vervolgd

Voor het eerst sinds de invoering van het verbod op tabaksreclame, nu vijftien jaar geleden, moet een tabaksfabrikant zich voor de rechter verantwoorden voor illegale reclame. British American Tobacco (BAT), bekend van onder meer de merken Lucky Strike en Belga, is gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Dat bevestigt het Brusselse parket aan De Tijd en L’Echo.

Volgens het parket heeft de BAT de wet overtreden door een winkel volledig te laten inrichten in het teken van Lucky Strike. Het parket baseert zich op een concreet dossier over een stripwinkel in Oost-Vlaanderen. BAT moet op 28 februari voor de strafrechter verschijnen en riskeert een boete van 600.000 euro.

Precedent

Volgens Paul Van den Meerssche van de tabakscontroledienst van Volksgezondheid is de zaak een belangrijk precedent binnen de tabaksreclame "De tabaksfabrikanten hebben de voorbije vijftien jaar zowat elk woord in de wet ter discussie gesteld", zegt Van den Meerssche. "Ze proberen constant elke uitzondering op het reclameverbod zo ruim mogelijk te interpreteren. Zo wordt het verbod uitgehold en wordt op veel plaatsen nog promotie gemaakt voor tabaksproducten."

Tot nu zijn alleen de warenhuisketen Colruyt en twee winkels veroordeeld op basis van de tabaksreclamewet die in 1999 van kracht werd.