Unizo Brugge wil minder dagtoeristen

De Brugse afdeling van ondernemersorganisatie Unizo wil dat het dagtoerisme ingeperkt wordt, zodat er meer ruimte komt voor klanten uit de regio van Brugge. Dat is een van de standpunten die geformuleerd werd na een mobiliteitsbevraging bij de Unizo-leden. "Veel mensen uit de regio keren de wagen van zodra ze merken dat alle parkings vol staan", klinkt het.

Tijdens periodes zoals de kerstvakantie, kiezen veel toeristen voor een dagje Brugge. "Maar zij komen eerder voor de sfeer, de schaatspiste of een frisse pint. Ze hebben een totaal ander uitgavenpatroon dan onze regioklanten die al te vaak afhaken door de toeristische drukte", aldus Unizo.

Uit de enquête bij de leden blijkt overigens dat veel Brugse handelaars bezorgd zijn, maar dat ze wel oren hebben naar de plannen van het stadsbestuur. Zo is 76 procent van de respondenten positief

gestemd over de komst van een tram of een andere spooroplossing in de regio. Uit de mobiliteitsenquête blijkt ook dat de handelaars geen fietsstraten wensen, geen voorstander zijn van een logistiek City Depot aan de stadsrand en bredere voetpaden belangrijker vinden dan parkeerplaatsen. Een bijkomende ondergrondse parking op korte termijn is essentieel.

Unizo gaat nu aan de stad vragen om die resultaten te verwerken in de verdere uitrol van het mobiliteitsplan. De ondernemersorganisatie zal ook vragen om op korte termijn feedback te geven aan de handelaars in het centrum, want uit de bevraging blijkt ook dat er grote vraag is naar een betere communicatie.

Tot slot vraagt Unizo om ruimte te voorzien voor bedrijvenzones, zeker nu de plannen van twee nieuwe voetbalstadions vorm krijgen. "We zijn neutraal in dat dossier, maar stellen vast dat op die manier opnieuw heel wat reserves verloren gaan", aldus de organisatie.