Filmpje wegpiraat is juridisch twistpunt

Het dashcamfilmpje van de wegpiraat die gevaarlijk hard remt voor een achterligger op de E314 dat sociale media dit weekend overspoelde, is juridisch mogelijk niks waard. Dat zegt Matthias Dobbelaere, die gespecialiseerd is in ICT-recht.

"Het is zo dat dit eigenlijk onrechtmatig verkregen bewijs is", zegt Dobbelaere. "Een rechter mag kennis nemen van onrechtmatig verkregen bewijs op voorwaarde dat de betrouwbaarheid van het bewijsmateriaal niet aangetast is. We zien in het filmpje dat er sprake is van een verkeerde datum, we zien ook dat erin geknipt is. Je kan je ernstige vragen stellen over de integriteit en de echtheid van dat videomateriaal."

Ook het feit dat het filmpje op sociale media verschenen is, vindt Dobbelaere een slechte evolutie. "Op den duur krijg je een soort online lynchmaatschappij", vindt Dobbelaere. "Ik ben ook geen voorstander van dashcams. We zijn Rusland niet, we zijn België. En als je dan toch zo'n camera in je wagen plaatst en je ziet zoiets: stuur het naar de politie en zet het niet op Facebook."