Belg voelt zich veiliger in verkeer

De Belgische weggebruiker voelt zich iets veiliger in het verkeer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de resultaten van de tweede Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Toch was een op de negen Belgen de afgelopen 12 maanden betrokken bij een verkeersongeval met enkel materiële schade en een op de 53 weggebruikers bij een ongeval met gewonden.

De enquête, afgenomen bij ruim 2100 Belgische weggebruikers, werd toegelicht door staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet, die benadrukt dat de inspanningen voor een verbetering van de verkeersveiligheid voortgezet moeten worden.

De bromfietsers, fietsers en motorrijders voelen zich het onveiligst op de weg. Terecht, zo blijkt. Want volgens cijfers van het BIVV hebben fietsers vier keer meer kans op een dodelijk ongeval per afgelegde kilometer dan autobestuurders of -passagiers. Bij motorrijders is dit risico zelfs twintig keer groter.

Voetgangers, nochtans kwetsbare weggebruikers bij uitstek, blijken zich dan weer niet veel onveiliger te voelen in het verkeer dan de gemiddelde autobestuurder. Een reden daarvoor kan volgens het BIVV zijn dat zij zich doorgaans gescheiden van de gemotoriseerde weggebruikers verplaatsen in het verkeer.