Grootste reder ter wereld is Belg

De Belgische rederij Euronav gaat vijftien supertankers (VLCC) kopen van Maersk Tankers Singapore voor een bedrag van 980 miljoen dollar (722 miljoen euro). Met de overname van de tankers verdubbelt het bedrijf zijn vloot supertankers. Intussen is het aandeel van Euronav de hoogte in geschoten, met ruim twintig procent.

Beleggers reageren euforisch op het nieuws dat het bedrijf maar liefst vijftien olietankers van rederij Maersk heeft overgenomen. Op een bepaald moment stond zelfs een koerswinst van 24 procent op de borden. Het aandeel was ook druk bevraagd: het volume lag 2,82 keer hoger dan het jongste driemaandelijks gemiddelde, allemaal door de aankoop van de VLCC's.

VLCC's (very large crude carriers) zijn grote tankers met een capaciteit van 200.000 tot 320.000 ton en worden vooral ingezet voor het transport van ruwe olie over de wereldzeeën. De schepen, die bijna allemaal tussen eind januari en juni geleverd zullen worden, zijn gemiddeld 4 jaar oud. Euronav beschikt momenteel over 11 VLCC's.

Maersk wil zich meer richten op het vervoer van geraffineerde producten. Euronav ziet de overname naar eigen zeggen als "de eerste stap richting een bredere consolidatie van de wereldwijde tankervloot".