Meer Belgen willen ander geslacht

Vorig jaar heeft het UZ Gent 113 transgenderpatiënten, mensen die van geslacht willen veranderen, behandeld. Hun aantal is daarmee op tien jaar tijd verdrievoudigd, zegt het ziekenhuis maandag in Het Nieuwsblad en De Standaard.

"De drie jaren daarvoor telden we gemid­deld 77 patiënten per jaar", zegt professor Guy T'Sjoen, coördinator van het genderteam van UZ Gent, het ziekenhuis dat het merendeel van de Belgische transgenderpatiënten behandelt. "In de jaren negentig hadden we zo'n 17 patiënten per jaar, in de jaren 2000 al 27. We zagen meer dan een verdriedubbe­ling in tien jaar tijd"

Die opmerkelijke toename leidt ook tot lange wachtlijsten bij het ziekenhuis. Wie een transgenderoperatie wil ondergaan, moet twee jaar geduld oefenen. Zelfs een eerste afspraak met de psycholoog kan tot vier maan­den duren. "Frustrerend voor de mensen die bij ons terechtkomen", zegt T'Sjoen. "Want voor ze ons bellen, hebben ze meestal al een heel parcours doorlo­pen en weten ze al zeer goed wat ze willen."

"Transgenders zijn veel zichtbaar­der in de samenleving, waardoor het taboe kleiner wordt", zo verklaart T'Sjoen de duidelijke toename. "De omstandigheden zijn ook beter dan vroeger: er is juridisch al meer geregeld, de chirurgie staat verder. En er is het internet, waar mensen sneller informatie vinden."