Record voor winter in Antwerpen

De activiteiten van de Winter in Antwerpen hebben dit jaar maar liefst één miljoen bezoekers naar de Scheldestad gelokt. Dat is een absoluut record. De combinatie van sterke klassiekers als de kerstmarkt, de ijspiste en Wintervuur met nieuwkomers als de kledingruil in het stadhuis en het Sportfilmfestival viel volgens de organisatoren duidelijk in de smaak.

Absolute hoogvlieger dit jaar was het openingsfeest op 7 december. Het magisch kijkspektakel vol vuurtovenaars, lichtacrobaten en andere fonkelende figuren trok 100.000 kijklustigen. Ook de afterworkparty's op de ijspiste waren een groot succes. De spiegeltent op de Groenplaats ontving 11.000 bezoekers en 32.000 mensen maakten een rondje in het reuzenrad op het Steenplein. Het vuurwerk op oudejaarsavond lokte 60.000 bezoekers naar de oevers van de Schelde.

Op de Grote Markt en de Suikerrui kwamen zondag 15.000 mensen samen om te proosten op 2014. Het stadsbestuur liet voor de nieuwjaarsdrink een massa eten en drinken aanrukken: 75 vaten van de winterversie van het bekende bolleke De Koninck, 1.000 liter glühwein, 700 liter warme chocomelk, 700 liter fruitsap, 1.350 liter soep, 7.000 porties frieten met saus, 1.500 bekers muntthee en twintig vaten Seefbier.

De kerstperiode wordt op 11 januari afgesloten met de traditionele kerstboomverbranding op Linkeroever.

 Ook in Brussel zijn ze tevreden over het succes van de kerstfestiviteiten. Daar heeft de twaalfde editie van de kerstmarkt Winterpret 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat is evenveel als vorig jaar. Het zachte weer en de uitbreiding van de markt tot aan het Muntplein hebben bijgedragen tot het succes.