Aarschot kwaad op Infrabel na debacle

Burgemeester André Peeters van Aarschot is niet te spreken over de gebrekkige en laattijdige informatie die het stadsbestuur vrijdagavond kreeg van de NMBS en Infrabel over de drie treinen die er in de loop van de avond geblokkeerd raakten.

"Een aantal reizigers hebben hierdoor meer dan 4 uur in de kou geblokkeerd gezeten. Dat kan niet", aldus Peeters die om 19.22 uur de gemeentelijke fase van het rampenplan afkondigde.

Ondanks het feit dat de treinen al rond 18 uur geblokkeerd geraakten door het noodweer werden de hulpdiensten van Aarschot daar pas omstreeks 19 uur van op de hoogte gebracht. "Van Infrabel hebben we slechts met mondjesmaat informatie gekregen. We hebben dan maar zelf het heft in handen genomen en zijn op zoek gegaan naar bussen om de passagiers te evacueren, wat geen sinecure bleek vermits De Lijn geen chauffeurs ter beschikking had en de private busmaatschappijen met hun voertuigen op wintersportvakantie waren", aldus Peeters.

Uiteindelijk kon de stad Aarschot toch vijf bussen van privémaatschappijen opvorderen om de passagiers over te brengen naar andere stations. "Eerst hebben we ons enkel beziggehouden met de twee treinen die zich bevonden op het grondgebied van Aarschot. Want het was pas laat op de avond dat we van Infrabel de vraag kregen om de bussen ook in te leggen voor de evacuatie van de derde trein met 150 passagiers die zich in Testelt (Scherpenheuvel-Zichem) bevond", aldus Peeters, die binnenkort met de verantwoordelijken van de NMBS en Infrabel rond de tafel wil zitten om hieruit de nodige lessen te trekken.

Bekijk ook: