Nooit meer bedrijven failliet dan in 2013

In het voorbije jaar zijn 12.306 bedrijven failliet verklaard in België. Dat is het hoogste aantal ooit en 11,35 procent meer dan in 2012, het vorige recordjaar. Dat zegt handelsinformatiekantoor Graydon.

Eén op de tachtig actieve bedrijven moest dit jaar de boeken neerleggen. Alle sectoren zijn aangetast, maar de ene al meer dan de andere. De horeca spant de kroon. Daar moest een onderneming op de 24 de deuren sluiten. In de transportsector is dat een op 35, binnen de bouw een op 52 en binnen de kleinhandel een op 55.

Volgens Graydon is de faillissementengolf meer dan ooit een zaak van kmo's, al gingen ook enkele zeer grote bedrijven over de kop in 2013. Als rechtstreeks gevolg van de faillissementen gingen er 27.912 jobs verloren, ook een record.

Voor 2014 houden we best rekening met een verdere stijging van het aantal faillissementen. "Nu al mogen we ervan uitgaan dat het huidige zwarte recordjaar in 2014 nogmaals zal worden gebroken", zegt Graydon. "Wel zal de scherp stijgende curve die we het laatste jaar waarnamen, geleidelijk aan worden afgetopt."