Borstkanker slaat hardst toe in België

Het aantal vrouwen dat getroffen wordt door borstkanker ligt nergens ter wereld zo hoog als in ons land. Bij liefst 188 op de 100.000 vrouwen ontdekten artsen vorig jaar een tumor. In totaal werden 10.337 diagnoses gesteld en stierven 2.523 vrouwen aan de ziekte. Dat schrijft De Morgen op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Van de honderd pasgeboren meisjes zullen er 11,63 voor hun 75ste getroffen worden door borstkanker. In het overlijdensrisico scoren we iets beter, al zijn we ook daar koploper in West-Europa. Zo zullen per honderd meisjes er 2,22 overlijden aan borstkanker.

De hoge cijfers baren zorgen, zegt oncoloog Jacques De Grève van het UZ Brussel. “Maar het zal veel inspanningen vragen om ze naar beneden te krijgen. In vijftien tot 25 procent van de gevallen gaat het om erfelijke borstkankers. Van de rest weten we eigenlijk de oorzaak niet.”

Dieselwagens

Het is wel geweten dat er in vrouwenborsten veel kankerverwekkende stoffen zitten. Daarbij gaat uit in uitzonderlijke gevallen om bijvoorbeeld dioxine, maar nog vaker om verfverdunners of bijproducten van brandstoffen. Daarbij gaat het vooral om diesel. “Het is dan ook onrustwekkend dat er nergens zoveel dieselwagens rondrijden als bij ons”, vertelt gynaecoloog Hendrik Cammu. “Het is onverantwoord om een ziekmakend product voor minder geld te verkopen dan een brandstof die geen schadelijke effecten heeft.”