Extremist dreigt met aanslag op oudejaar

Een moslimextremist die al vaker met terreur heeft gedreigd, heeft aanslagen aangekondigd in Antwerpen en Brussel op oudejaarsavond. De 21-jarige man deed dat via een boodschap aan Het Laatste Nieuws, zo meldt die krant maandag.

De doelwitten die de moslimextremist noemt, zijn het eindejaarsvuurwerk op de Antwerpse kaaien, het treinstation Antwerpen-Centraal, de Antwerpse winkelstraat de Meir en het Atomium in Brussel.

"Ik wil de moslims waarschuwen om niet deel te nemen en zich niet te verzamelen met de ongelovigen", zo schrijft hij. De man verstuurde zijn dreigement vanop een Facebookaccount die de naam "Madjlis Shura Muhajirien" draagt en begin dit jaar werd opgericht in de entourage van Houssien Elouassaki, het Vilvoordse kopstuk van Sharia4Belgium dat inmiddels in Syrië gesneuveld zou zijn.

Vanop diezelfde account zijn al twee keer eerder dreigende boodschappen verspreid, onder meer aan het adres van minister van Defensie Pieter De Crem.

Een hooggeplaatste veiligheidsbron zegt de nieuwe boodschap zeer ernstig te nemen. "Momenten als deze zijn echte nachtmerries voor ons", verzucht hij, "want die kerels weten hun doelwitten goed uit te kiezen. De terreur van dit weekend in Rusland leert nog maar eens hoe moeilijk het is om aanslagen op publieke plaatsen tegen te gaan. Ze hebben daar scanners tot in treinstations toe en toch kunnen ze een bloedbad nog steeds niet vermijden."