Wateroverlast blijft uit door buffers

Ondanks de zware regenval van afgelopen nacht, blijkt de waterschade mee te vallen. In Oost-Vlaanderen zijn er nog kritieke punten in Oudenaarde, Zwalm en Brakel. In Wallonië is de toestand erger, daar kan de grond het vele water niet meer verwerken. In de loop van de dag wordt het wel droger vanuit het westen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hebben de waterbekkens ernstige overlast kunnen verhinderen.

"Het heeft flink geregend en op verschillende plaatsen zijn hoge waterpeilen gemeten en traden waterlopen buiten hun oevers waardoor akkers en weilanden zijn ondergelopen", zegt woordvoerster Katrien Smet van de VMM. "Er zijn evenwel nergens huizen bedreigd geweest."

Alles samen kunnen de bekkens 21 miljoen kubieke meter water opvangen. "Sinds de overstromingen van 2010 is er 1,6 miljoen kubieke meter bergingscapaciteit bijgekomen. Zonder die extra capaciteit zouden er allicht woningen ondergelopen zijn. Al kan je nooit volledig beschermd zijn tegen alle mogelijk stormen, toch zijn wel al goed beschermd”, zegt de VMM nog.

De komende dagen blijft het regenen, al zal er minder water uit de lucht vallen dan afgelopen nacht. De VMM blijft oproepen tot voorzichtigheid, maar het ergste gevaar lijkt geweken.