Wat verandert er op 1 januari 2014?

Op 1 januari treden er traditioneel een aantal nieuwe regels in voege. Wij maakten een overzicht van de opvallendste veranderingen.

Dienstencheques duurder

Dienstencheques worden vanaf begin 2014 weer wat duurder. De prijs per cheque stijgt van 8,5 naar 9 euro voor de eerste 400 cheques per persoon, of de eerste 800 per gezin per kalenderjaar. Voor elke cheque bovenop de 400 per persoon of 800 per gezin stijgt de prijs van 9,50 naar 10 euro. Per kalenderjaar kunnen per persoon maximaal 500 dienstencheques en per gezin 1.000 dienstencheques besteld worden. Het maximumbedrag voor de belastingvermindering is sinds 1 juli dit jaar bovendien beperkt tot 1.380 euro per persoon en per jaar, terwijl dat voordien 2.720 euro was.

Postzegel kost meer

Het voordeeltarief van postzegels voor binnenlandse zendingen wordt vanaf 1 januari drie cent duurder: van 0,67 naar 0,70 cent bij de aankoop van minstens 10 postzegels. Per stuk blijft het tarief voor postzegel voor een binnenlandse zending 0,77 euro.

Maximaal 3000 euro cash

Het maximumbedrag in cash dat handelaars van klanten mogen aannemen, de zogenaamde cashdrempel, daalt op 1 januari verder van 5.000 naar 3.000 euro. Die verlaging geldt voor alle sectoren, enkel in de vastgoedsector komt er een volledig verbod op betaling in contant geld. Die maatregelen komen er in het kader van de strijd tegen de fraude.

eID vervangt SIS-kaart

Vanaf 1 januari worden geen nieuwe SIS-kaarten meer uitgereikt. Zorgverstrekkers zullen vanaf dan, geleidelijk aan, via de elektronische identiteitskaart van de patiënt toegang hebben tot zijn of haar relevante gegevens. Wie geen eID heeft, zal gebruik kunnen maken van de ISI+kaart. De evolutie is een nieuwe, centrale stap in de verdere informatisering van de gezondheidszorg.

GAS-boete vanaf 14

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari met de verstrengde GAS-wet meer feiten bestraffen en die ook strenger bestraffen. Vanaf dan kunnen ook 14-jarigen door de leeftijdsverlaging een GAS-boete krijgen. Tot nu lag de minimumleeftijd op 16 jaar. Andere wijzigingen zijn dat met de nieuwe GAS-wet gemeenschapsdienst mogelijk wordt als alternatieve maatregel en dat meer ambtenaren overtredingen kunnen vaststellen.

Hernieuwbare energie verplicht

Vanaf 1 januari mag je geen huis meer bouwen zonder systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. De afgelopen jaren zijn de normen voor een nieuwbouwwoning gevoelig verstrengd. Die normen bleven beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 1 januari komt daar actieve energieproductie bij. 

Couscous in de index

Vanaf 1 januari zal ook de inhoud van de indexkorf wijzigen. Producten zoals oesters, zeekreeft of het mantelpakje zullen verdwijnen uit de index. In de plaats komt een rist producten, met onder meer couscous, de tablet en Monopoly, en diensten zoals de huur van een springkasteel.