“Diplomaten moeten boetes betalen”

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is het beu dat buitenlandse diplomaten die in Brussel werken, hun boetes niet betalen en ongestoord de wet overtreden. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

De voorbije drie jaar kreeg Buitenlandse Zaken melding van bijna 1000 parkeer- en verkeersboetes die diplomaten niet betaalden. Dat is een misbruik van het Verdrag van Wenen, dat diplomaten immuniteit geeft.

Reynders plakt voor het eerst namen op de diplomaten die hun boetes negeren. Zo zouden de diplomaten van Saoedi-Arabië en India "slechte betalers" zijn. Bij de permanente vertegenwoordiging van de NAVO moeten de diplomaten van Turkije het ontgelden. En van de Europese instellingen in Brussel nagelt de minister de vertegenwoordigers van Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta en Slovenië aan de schandpaal.

Reynders stuurt nu alleen een herinneringsnota. Of de diplomaat gevolg geeft aan die herinnering, gaat Buitenlandse Zaken niet na. Naar aanleiding van een parlementaire vraag denkt Reynders nu na over een strenger sanctiesysteem waarbij de diplomatieke nummerplaat ingetrokken wordt.  Reynders wil ook opvragen hoeveel zwaardere misdrijven de voorbije jaren zonder gevolg zijn geklasseerd wanneer de daders diplomaten waren of gezinsleden van een diplomaat.