Geen geld voor uniek kankeronderzoek

De Belgische kankeronderzoekers luiden de alarmbel. Hun unieke onderzoek naar een nieuwe therapie tegen kanker, komt in het gedrang door besparingen in de gezondheidszorg. Dat schrijft De Morgen.

De wetenschappers doen onderzoek naar de immunotherapie, een relatief nieuwe kankerbehandeling die het immuunsysteem zodanig oppept dat het lichaam van de patiënt de kankertumor zelf gaat aanvallen. Volgens internationale wetenschapsbladen is het dé doorbraak van 2013.

In het UZ Brussel hebben de afgelopen tien jaar al meer dan honderd patiënten de therapie gevolgd. “Mensen die tot voor kort ten dode waren opgeschreven, kregen dankzij ons onderzoek weer hoop”, zegt professor Kris Thielemans. “Maar de financiële middelen zijn laag. Ik vrees echt voor het onderzoek.”

De universitaire ziekenhuizen van Antwerpen, Brussel en Leuven luiden samen de alarmbel. Door de besparingen in de zorgsector komen ze almaar meer onder druk te staan. Bovendien is het immuno-onderzoek duur en blijven de kosten stijgen. Van 20.000 euro in 2011 naar 30.000 euro nu, per reeks vaccins voor één patiënt.