Wateroverlast tijdens kerst?

Omdat het dinsdag ook nog hard zou gaan regenen, verwacht het Waterbouwkundig Laboratorium mogelijk overschrijdingen van (pre-)waakdrempels in het westelijk bekken, wat sinds 8 uur op het kanaal Kortrijk-Bossuit-Moen al het geval is. Op drie onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen wordt verwacht dat het alarmpeil in de loop van kerstnacht in het rood gaat, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Bij een evaluatie om 8 uur zegt het Waterbouwkundig Laboratorium dat de afvoersituatie op de bevaarbare waterwegen momenteel normaal is. "De verwachte neerslag voor vandaag zal de afvoer doen toenemen, met mogelijk overschrijdingen van (pre-)waakpeilen in de westelijke bekkens", klinkt het.

Sinds dinsdagmorgen is enkel op het Bovenscheldebekken de pre-waakfase (lichtjes) overschreden op het kanaal Kortrijk-Bossuit-Moen. Dat betekent een verhoogde waakzaamheid, maar nog geen overstromingen.  Op drie onbevaarbare waterlopen wordt in de loop van kerstnacht het alarmpeil overschreden op de Maarkebeek (Etikhove), Zwalmbeek (Nederzwalm) en woensdagvoormiddag op de Molenbeek (Mere).

De Vlaamse Milieumaatschappij meldt verder dat op vijftien andere plaatsen niet-kritieke overstromingen verwacht worden. Dertien wachtbekkens zullen de komende 48 uur gevuld raken.