Stormschade blijft al bij al beperkt

De schade die de kerststorm, die de naam ‘Dirk’ kreeg, vannacht heeft aangericht, blijkt al bij al goed mee te vallen. Voor middernacht kregen de brandweerdiensten in West-Vlaanderen verscheidene oproepen, vooral voor afgewaaide takken.

Het heeft hard gewaaid, niet alleen aan de kust maar ook in het binnenland. Tussen 18 uur maandagavond en 6 uur dinsdagochtend werden de hoogste windpieken gemeten in Ukkel, waar windsnelheden tot 101 kilometer per uur werden gehaald. Ook in Koksijde (98 km/u), Houffalize (94 km/u), Zeebrugge (91 km/u) en Chièvres (90 km/u) ging het er stevig aan toe.

In Brugge moest de brandweer een paar keer uitrukken voor afgewaaide takken en bomen, maar de materiële schade blijft binnen de perken. Ook in Kortrijk kregen de diensten enkele oproepen. Ook daar ging het vooral over takken, maar ook de kerstverlichting kreeg het her en der hard te verduren. De wijk Buda-eiland in Kortrijk zat even zonder stroom, en er kwam in de buurt ook een elektriciteitskabel los.

Ook in Oostende waren er gevallen van schade. In de Nieuwpoortsesteenweg kwam een volledige stelling naar beneden. Hier was de schade groter, want de stelling kwam op een wagen terecht.

De storm bereikte zijn hoogtepunt in de loop van de nacht. Tegen de ochtend zou het ergste voorbij moeten zijn. Het KMI waarschuwt voor felle rukwinden die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. In het ganse land geldt de code oranje. De storm gaat ook gepaard met een actieve regenzone die met de storm aan land komt. Er geldt over het ganse land een regencode geel.

Updates van onze weermannen: