Vakbonden: “Vertrek Thijs is geen cadeau”

Het vertrek van Johnny Thijs bij Bpost wordt door de vakbonden niet op applaus onthaald. Zij zijn ongerust want volgende maand zouden cao-onderhandelingen worden opgestart. "Zijn vertrek is geen kerstcadeau voor ons", aldus vakbondsafgevaardigde Jozef De Doncker (ACOD).

De vakbonden zijn vooral ongerust over wat de niet-verlenging van het mandaat van Thijs betekent voor de komende cao-onderhandelingen bij Bpost. "We kenden Thijs en respecteerden elkaar ook. Het was geen makkelijke onderhandelaar, maar hij was wel vatbaar voor rede", aldus De Doncker. "Onder welke voorwaarden zullen we nu kunnen onderhandelen en binnen welke termijn? Het is best dat de onduidelijkheid niet te lang aansleept, want het personeel verwacht echt wel iets van de volgende cao", zegt Lieve Van Overbeke van de christelijke vakbond. 

Zijn vertrek is niet echt een verrassing voor het personeel. "Toch niet als men de ontwikkeling van de jongste dagen bekijkt. Maar wél op de iets langere termijn. Enkele weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht", zegt De Doncker.

ACV-Transcom maakte een gemengde balans op van tien jaar Thijs. "Er waren goede momenten én moeilijke momenten", luidde het. "De sociale dialoog verliep vrij vlot, maar tegelijk heeft hij de productiviteit van het personeel wel met 30 procent verhoogd", verklaarde Van Overbeke.