Johnny Thijs stopt bij Bpost

Johnny Thijs stopt als CEO van Bpost. Dat heeft het bedrijf zelf meegedeeld na afloop van de raad van bestuur. Thijs moest bijna de helft van zijn loon inleveren van de regering, een punt waar hij zich niet kon in vinden. Thijs zelf heeft het over "een gebrek aan vertrouwen en steun van de meerderheidsaandeelhouder".

Thijs is dus niet langer kandidaat om zichzelf op te volgen bij Bpost. Normaal moest zijn mandaat in januari verlengd worden. Maar daar gaat hij dus niet op in, de regering moet nu op zoek naar een nieuwe CEO. Zolang die zoektocht niet is afgerond, blijft Thijs bij Bpost:  "In afwachting van de komst van mijn opvolger zal ik me ten volle inzetten om de continuïteit en de discipline in het bestuur van het bedrijf te verzekeren", klinkt het.

Loonbeperking

Blijft Johnny Thijs aan het hoofd van Bpost of stapt hij op? De vraag bleef sinds de beslissing van de federale regering vorige week om zijn loon te beperken tot 650.000 euro constant aan de oppervlakte hangen. Vandaag viel de beslissing, op de raad van bestuur deelde Thijs mee dat hij zijn mandaat niet wil verlengen.

In mei van dit jaar werd op de raad van bestuur nog beslist dat Thijs mocht aanblijven en dat hij daarvoor zo’n 1,1 miljoen euro zou verdienen. Dat loon kreeg hij al enkele jaren.

Maar die beslissing viel terwijl de regering al maanden discussieerde over de lonen van topmanagers bij overheidsbedrijven. Vooral de PS, met minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille op de eerste rij, stuurde aan op een beknotting.

Speculaties

Open Vld lag lang dwars, maar vorige week ging Alexander De Croo dan toch overstag: een beperking tot 650.000 euro was een feit. Meteen begonnen de speculaties over het aanblijven van Thijs.

Enkele maanden geleden liet Thijs nog verstaan dat hij de job zou laten voor wat het is bij een loon van 290.000 euro, hetgeen CEO’s van niet-beursgenoteerde overheidsbedrijven krijgen. Een inlevering was volgens hem bespreekbaar, maar of hij daarbij dacht aan een half miljoen minder, valt te betwijfelen.

Vakbonden

De vakbonden geven in een eerste reactie aan ontgoocheld te zijn. Thijs was voor hen de ideale man op aan het hoofd van het bedrijf te staan.De laatste tien jaar kon hij Bpost uit de miserie trekken en het bedrijf weer winstgevend maken. Het toppunt bereikte hij dit jaar, toen Bpost naar de beurs trok. Bovendien slaagde hij er ook in om het sociaal klimaat van het bedrijf weer gezond te maken.