België bouwt zeven gevangenissen

Er komen zeven nieuwe gevangenissen in België. Daarover is het kernkabinet het eens geraakt. De zeven nieuwe gevangenissen zijn goed voor 1.500 bijkomende plaatsen en moeten de overbevolking wegwerken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

België telt 12.000 gevangenen, terwijl er maar plaats is voor 9.500 gedetineerden. Tegen eind volgend jaar zouden er al 10.800 plaatsen moeten zijn. Dat is nog niet genoeg, daarom wordt de capaciteit nogmaals uitgebreid.

Het nieuwe masterplan, waarover de regering een princiepsakkoord sloot, voorziet in zeven nieuwe gevangenissen. "Elke instelling zal haar eigen specificaties hebben, zodat gevangenen die zwaar bewaakt moeten worden in een hoogbeveiligde gevangenis terechtkunnen", klinkt het.  

In het Naamse Achêne komt een hoogbeveiligde instelling. In het Luikse Paifve wordt een centrum voor geïnterneerden voorzien. In Leopoldsburg (op het militair kwartier Reigersvliet) en in Oostende (in het industriegebied Plassendale I) komen nieuwe klassieke, gesloten gevangenissen. De halfopen gevangenissen van Wortel en Saint-Hubert worden uitgebreid en in Verviers wordt de bestaande infrastructuur helemaal vervangen.