Steven Vanackere stopt met politiek

“In mei 2014 komt er allicht een einde aan mijn politiek werk.” Dat zegt voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) vandaag op zijn Facebookpagina. "Of ik nu deelneem aan de Europese lijst of niet, ik zit volgend jaar allicht niet meer in een parlement."

"Wouter Beke meldde me donderdag dat het comité dat instaat voor de lijstvorming heeft beslist om mij niet op de tweede, verkiesbare plaats op de Europese CD&V-lijst te zetten", schrijft Vanackere. "Ik was nochtans zeer graag naar het Europees Parlement gegaan, om ook na de splitsing van BHV toch in de (inter)nationale politiek actief te blijven. Daarmee komt er in mei 2014 allicht een einde aan mijn politiek werk. Dat laat me niet onberoerd. Maar wat er ook van weze, ik ben en blijf een overtuigd christendemocraat."

Vanackere krijgt dus de derde plaats op de Europese lijst van CD&V, die volgens hem moeilijk te verzilveren valt. Momenteel heeft de partij nog drie verkozenen (Marianne Thyssen, Ivo Belet en Jean-Luc Dehaene), maar België moet na de verkiezingen één van de 22 zetels inleveren. Thyssen en Belet krijgen de eerste en de tweede plaats. Dehaene stopt ermee. "Bij de vorige verkiezingen had CD&V 23,4 procent nodig voor drie zetels", zegt hij. "In de peilingen blijft de partij nu onder de 20 procent. Bovendien heeft N-VA op dit moment slechts één Europese verkozene en is de populariteit van die partij sinds de jongste verkiezingen exponentieel toegenomen."

Steven Vanackere werd in 2004 voor de eerste keer verkozen als Vlaams parlementslid. Later werd hij Vlaams minister van Welzijn, federaal minister van Ambtenarenzaken, federaal minister van Buitenlandse Zaken en federaal minister van Financiën. In maart van dit jaar stapte hij op in de nasleep van de crisis bij ACW. Hij werd vervangen door Koen Geens en ging weer zetelen als kamerlid.