"Huur bevriezen voor loonstop"

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) schuift een bevriezing van de huurprijzen naar voren als compensatie voor een eventuele nieuwe loonstop. Dat meldt De Tijd.

 

"Als onze loonkostenhandicap tegen eind 2014 groter dan één procent blijft, kan ik me voorstellen dat de lonen opnieuw bevroren worden", klinkt het. "Maar dan moet men misschien ook de huurprijzen bevriezen."

 

Vooral mensen met een laag inkomen worden volgens de minister hard getroffen door de hoge huurprijzen, omdat de huur een groot deel van hun budget uitmaakt. De huurprijzen volgen nu de evolutie van de gezondheidsindex.

 

De Coninck benadrukt wel dat de bevriezing van de lonen en van de huurprijzen een zaak van de volgende regering is: "Er ligt niets concreets op tafel. Ik ga er trouwens nog steeds van uit dat een verdere bevriezing van de lonen niet nodig zal zijn."

 

De huidige federale regering besloot in november 2012 de lonen in 2013 en 2014 te bevriezen. Ze mogen niet stijgen, op indexaanpassingen en baremieke verhogingen na. De regering wil zo de concurrentiekracht van de bedrijven opkrikken.