PVDA: "Lager pensioen door bonus"

De wijziging van de pensioenbonus die ingaat vanaf 1 januari 2014 zorgt ervoor dat het wettelijk pensioen gemiddeld met 78 euro per maand zal afnemen voor werknemers die actief blijven tot de leeftijd van 65 jaar. Dat blijkt uit een studie van de studiedienst van PVDA. De linkse partij pleit dan ook voor de versterking van de wettelijke pensioenen, die gefinancierd kan worden door de invoering van een miljonairstaks.

Minister van Pensioenen Alexander De Croo kondigde aan dat met de nieuwe bonus het wettelijk pensioen voor werknemers zou stijgen, omdat voortaan elke dag mee in rekening zou worden genomen bij de berekening ervan. Dit is volgens PVDA echter niet het geval, zo klinkt het in een persbericht.

Voor iemand die actief blijft tot de leeftijd van 65 jaar, levert de huidige pensioenbonus een extra pensioen op van 180 euro bruto per maand. Vanaf 1 januari zal dat volgens de berekeningen van PVDA nog 83,20 euro bruto per maand zijn, bijna 100 euro per maand minder dan in het vroegere systeem.

PVDA hekelt de "hypocriete houding" van de overheid. Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) voerde namelijk een maatregel door die voor een aantal werknemers een pensioenverhoging van 22 euro per maand inhoudt, maar deze verhoging compenseert de achteruitgang niet, klinkt het.

"Meer dan 20 procent van onze gepensioneerden leeft in armoede. Dat is een schande voor een rijk land als België", aldus PVDA. De partij verdedigt dan ook een versterking van het wettelijk pensioen voor werknemers en zelfstandigen. Die versterking kan gefinancierd worden met een deel van de opbrengsten van een miljonairstaks. "Een miljonairstaks zou acht miljard euro opbrengen, waarvan we drie miljard euro willen reserveren voor de versterking van de pensioenen", zegt Peter Mertens.

Minister van Pensioenen Alexander Decroo (Open Vld) is boos. Hij noemt het onderzoek van de PVDA over de pensioenbonus “desinformatie.”