Loon ceo Belgacom helft van directeurs

Nu hun loon geplafonneerd is tot maximaal 650.000 euro bruto per jaar, zullen de nieuwe ceo’s van Belgacom en Bpost een pak minder verdienen dan de andere directieleden van die bedrijven. Volgens De Tijd verdienen sommige directieleden tot dubbel zoveel als de ceo waaraan ze moeten rapporteren.

De beslissing van de regering om het loon van de volgende ceo’s te beperken, geldt niet voor de andere directieleden van Belgacom en Bpost. Het resultaat is dat bij het telecombedrijf de zes directeurs een pak meer gaan verdienen dan de nieuwe CEO. De zes directeurs van Belgacom verdienen nu samen 6,9 miljoen euro of gemiddeld 1,15 miljoen euro per man. De topper is financieel directeur en huidig interim-CEO Ray Stewart met een brutojaarloon van 1,4 miljoen euro.

Volgens Frank Schelstraete van het headhuntersbureau Schelstraete&Desmedt is het onhoudbaar dat de directieleden van een bedrijf meer verdienen dan de CEO. "Dat kan misschien even duren, omdat heel wat CEO's een zekere wijsheid bezitten, weinig afgunst koesteren en hun medewerkers dat misschien wel gunnen. Maar op lange termijn is dat geen houdbare situatie." Schelstraete noemt de plafonnering van de lonen "een wereldvreemde beslissing die op lange termijn een negatieve impact heeft op de maatschappij".

 Ook bij de NMBS zijn er een tiental directieleden die meer verdienen dan de gedelegeerd bestuurder. Het loon van Jo Cornu is begrensd op maximaal 290.000 euro, terwijl de directeurs per jaar 330.000 euro krijgen.  En bij Bpost verdienen de vijf directeurs gemiddeld 650.000 euro, exact het bedrag dat CEO Johnny Thijs maximaal mag verdienen.