“Dood sneeuwpanter was enige keuze”

Joseph Renson , de eigenaar van dierenpark Monde Sauvage in Aywaille waar dinsdag de ontsnapte sneeuwpanter werd doodgeschoten, wil medewerking verlenen aan alle controles. "Wij houden de dieren in optimaal veilige omstandigheden", klinkt het.

"Het glas biedt weerstand aan een dier van zo'n 40 kilo. De panter bevond zich dus in een volledig veilige plaats", zegt Renson. "Wij hoopten dat het dier in de richting van de dierenartsen zou lopen, die even verderop met het nodige materiaal klaarstonden. Het dier stelde zich echter erg agressief op tegenover de bewaker die op enkele meters van hem stond. Die had geen andere keuze dan het dier dood te schieten."

De reactie komt er nadat Gaia eiste dat minister Laurette Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, een onderzoek zou instellen. De dierenrechtenorganisatie wil duidelijkheid over de dood van het dier, maar vooral over de redenen waarom de sneeuwpanter dinsdag kon ontsnappen uit zijn verblijf door een ruit te breken.

De inspectie Dierenwelzijn stuurde woensdagochtend al een dierenarts ter plaatse. Die stelde vast dat het om een veiligheidsincident ging en kon geen inbreuken op de wet op het dierenwelzijn vaststellen.

 

Foto: Joseph Renson