Fiscus mocht niet in rekeningen De Gucht

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) had niet het recht om de bankrekeningen van Karel De Gucht en zijn echtgenote te bekijken. Dat heeft het Gentse Hof van beroep dinsdag beslist.

De fiscus eist ruim 900.000 euro van het echtpaar De Gucht. Ze startte een onderzoek naar Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn vrouw Mireille Schreurs, omdat hun villa in het Italiaanse Toscane argwaan wekte.

Volgens de verdediging van De Gucht werd die villa niet door hem persoonlijk beheerd, maar door een Italiaanse vennootschap, die dus valt onder het Italiaanse recht.De belastinginspectie kon de rekeningen van het echtpaar inkijken, en merkte een aandelentransactie op. De Gucht maakte 1,2 miljoen euro winst met het verkopen van aandelen van een zinkbedrijf. De fiscus eist op die transactie een belasting van 900.000 euro.

Die zaak wordt pas in januari 2015 gepleit voor de Gentse rechtbank van eerste aanleg. Maar het hof van beroep heeft zich vandaag uitgesproken over de procedurekwestie rond de inzage van de bankrekeningen van het echtpaar De Gucht. Volgens de verdediging gebeurde die inzage onwettig. Het hof van beroep oordeelt nu dat de fiscus inderdaad onvoldoende aanwijzingen van belastingontduiking had om de rekeningen in te kijken. Daardoor mogen alle gegevens uit die inzage niet meer door de fiscus gebruikt worden.